Няма подписано споразумение с представителите на властта и ефективната стачка продължава, каза Николай Николов, говорител на Единния стачен комитет по време на поредния митинг пред Народния театър Иван Вазов. В петък ще бъде взето решение под каква форма ще продължат протестите и дали ще има щафетна стачка. Всеки има своето право да прекрати стачката, когато иска, посочи Николов по повод информацията, че 76 училища в столицата са прекратили ефективните протести. Бюджет 2008 не гарантира провеждането на образователната реформа, посочи още говорителят на ЕНСК, цитиран от БГНЕС. Синдикатите настояват техни представители да участват в парламентарните комисии при обсъждането на бюджета за 2008 година.
По-рано днес в обръщение към стачкуващите учители и българската общественост Единният национален стачен комитет /ЕНСК/ обясни мотивите за своите действия в последните два дни.
Представителите на стачкуващите учители продължават да настояват за повече и достатъчно средства в бюджета, предназначени за образование.
„Едностранното прекратяване на преговорите от Кабинета ни задължава да заявим, че недостатъчното финансиране на системата на средното образование за 2008 г. ще доведе до масови съкращения, затваряне на учебни заведения и ново социално напрежение, за което отговорност носи единствено и само българското правителство", са категорични от ЕНСК.
В обръщението се посочва какво е постигнато до този момент:
* увеличаване на работните заплати на целия състав - 152 000 работещи в системата на средното образование, с 18% от 01.11.2007г.
* в бюджет 2008 г. да бъдат осигурени по функция образование 470 000 000 лв. повече от средствата 2007 г.
* съгласно проектобюджета за 2008 г. издръжката на един ученик нарасна от 933 лв. на 1151 лв.
Проектобюджетът, утвърден вчера от Министерски съвет, за пореден път обрича българския учител на бедност, според ЕНСК, тъй като средствата в бюджета и издръжката от 1151 лв. са изключително недостатъчни. Исканата от страна на стачкуващите учители сума е 1381 лв. - сума, която ще гарантира повишаването на доходите на всички работещи в системата, съобразно мандата, който стачкуващите са дали - увеличение с по 20%, поетапно от 01.11.2007 г., 01.01.2008 г. и 01.07.2008 г.
„Правителството на безхаберието на Република България се опита да смаже нашия справедлив граждански и синдикален протест", допълват от синдикатите и посочват, че утре, 2 ноември, ще се проведат общи събрания на синдикатите, за да се вземе решение за последващи действия.