Чобанов, който е и бивш ръководител на Националната служба за сигурност, заяви в отговор на въпрос, че засега никой не му е предлагал да оглави новосъздаващата се Национална агенция "Сигурност" (НАС).
Идеята за създаване на НAС е добра, отдавна е назряла идеята за излизане на НСС от МВР, каза Чобанов. Това излизане е логичен етап в развитието след реформите, които бяха направени. То ще е от полза и за самото МВР, смята той.
"МВР 15-16 години тъпче на едно място, постоянно се говори за реформи, а такива не се извършват. Крайно време е МВР да се изчисти вътрешно като структура. Вредните практики са следствие от изчистването на структурите, каза Чобанов. Нашето МВР продължава да следва тоталитарен модел, дори модел от който нашите управници преди 1989 г. биха се изчервили", смята Чобанов. Според него с новия закон за МВР се направи едно министерство, което по нищо не се отличава от това през 1989 година.
Чобанов е на мнение, че за първи път през 2002 г. "скъсахме с модела на ДС". Надявахме се, че ще бъде окончателно, но не стана, добави той. Рецидивите от миналото се оказаха доста устойчиви, каза Чобанов. Според него няма друга служба в НАТО, която да кокетничи с руските служби. В НСС бяха направени някои структурни промени, които по същество връщат пак стария модел, е неговата позиция. Проектът за закон за НАС Чобанов е получил по интернет за становище. Но се въздържах да изпратя становището си, защото частично се връща старият модел на ДС, каза той. В нито една европейска страна специалните служби не са елемент за борба с престъпността, коментира Чобанов. Аз съм за създаване на НАС с гръбнак НСС, но не по този модел, по който се прави, посочи той. Неговото мнение е, че НАС трябва да се занимава с противодействие на заплахи за националната ни сигурност.
Според Чобанов в закона за създаване на НАС не са посочени приоритети, пределно общи са функциите и те са неясни. НСС, преди да излезе от МВР, трябва да се формира "като нов организъм в утробата на МВР", отбеляза Чобанов.
Не очаквам някой да ми предложи да оглавя НАС, защото аз бях отстранен от сектора сигурност и "въдворен" в Зимбабве от това правителство, каза Чобанов.
"Не съм напуснал сам по лични мотиви. Казаха ми, че е говорено с "царя и Доган" и те казали "да", обясни Чобанов. Другата причина, за да бъде отстранен, по думите му, било изказване, че главният секретар на МВР бил старшина. Разделянето ни беше по взаимно несъгласие, бяха думите на Чобанов. Твърде вероятно е да работя с Борисов, но все още не съм говорил с него, заяви Чобанов.