Кандидатурата на Рашков, който в момента е зам.-директор на Националното следствие, е внесена от петима членове на ВСС - Пламен Стоилов, Анелия Мингова, Петър Стоянов, Галина Захарова и Светлана Данова, съобщи БТА.
Това е втората кандидатура за директор на НСлС, другата номинация беше за обвинителя от Върховната касационна прокуратура Бойко Найденов. Кандидатурата за Найденов беше внесена от прокурорската квота в магистратския съвет. Ангел Александров подаде оставка като шеф на следствието през юни.
Преди заседанието на ВСС министърът на правосъдието Миглена Тачева каза, че засега няма други издигнати кандидатури за председател на Върховния касационен съд освен тази за конституционния съдия Лазар Груев. Тя добави, че ако не бъдат внесени други кандидатури, тя няма да прави предложение от своя страна.
Заседанието на ВСС в четвъртък бе последното, на което могат да се издигат предложения за двете ръководни длъжности в съдебната система. Предложените кандидати ще бъдат изслушани от ВСС на 9 ноември.
Междувременно Тачева настоя само тя да може да свиква заседание на ВСС, който е първият постоянно действащ съвет. Тя беше подкрепена и от главния прокурор Борис Велчев, който смята, че по този начин се осъществява връзка между изпълнителната и съдебната власт. По стария правилник е имало възможност 1/5 от членовете на ВСС да свикват негови заседания.