По думите му, най-доброто за българския пациент и за Министерството на здравеопазването (МЗ) е да се махне ДДС върху лекарствата или поне тази ставка да бъде намалена, предаде БТА.
В Европа, обясни министър Гайдарски, има държави с 25% ДДС върху лекарствата, с 20%, с 19%, а в някои от тях той стига до 8%, но това е политика на всяко правителство. Многократно съм искал по-ниска ставка за ДДС на лекарствата в България, но това е политика на държавата и няма защо да се спекулира с ДДС и с МЗ, каза още министър Гайдарски.
Законът задължава държавата, т.е. МЗ да определя надценките в продажбата на лекарствата на дребно. Това заяви още министърът по повод исканията на Съюза на фармацевтите в България срещу намаляването на надценките, предаде БГНЕС. Гайдарски уточни, че "от съюза да казват, че по този начин са ощетени пациентите, което не е вярно, защото министерството се грижи хората да купуват по-евтини лекарства, а те са загрижени преди всичко за печалбата на собствениците на аптеки".
"Няма да има масов фалит на аптеки! В това ви уверявам, защото цените, по които аптеките продават в момента, са по-ниски от това, което министерството предлага като пределна цена", увери Радослав Гайдарски. Според него исканията на дребните търговци не са оправдани, а държавата "защитава интересите на целия български народ".
"Намаляването или премахването на ДДС върху лекарствата е реалният начин за значително понижение на цените им. Тази мярка би имала много по-силен, дългосрочен и положителен ефектв в сравнение с предложението на МЗ за драстично намаление на надценките при търговия на едро и дребно." Това се казва в позиция на Българския фармацевтичен съюз, изпратена до медиите, в която се приветства позицията на министър Гайдарски.