Размерът на вноската на застрахователите, предлагащи задължителната застраховка "Злополука" на пътниците ще е 0,15 лева за всяко място, без мястото на водача.
С решението се намалява размерът на вноската на застрахователите към Фонда, а косвено и задължението на потребителите, които са крайните платци на вноската, коментират от КФН. Актът се издава по предложение на Съвета на Гаранционния фонд, в който участват всички застрахователи, предлагащи "Гражданска отговорност" (ГО). Предложението за размера на вноската е определено при прогнозен брой застраховани МПС за 2008 г. от 2 500 000 броя. В случаите на разсрочено плащане на премията по задължителните застраховки, Съветът на Фонда предлага цялата дължима вноска да се начислява и да се събира с първата вноска на премията.
Преди дни се разбра, че застрахователите прогнозират поне двойно увеличение на застраховката ГО за леки коли до края на 2008 г. Увеличението започва от следващата седмица с 30% поскъпване на полицата, като през 2009 г. тя се очаква да достигне 300 лв. Тези прогнози бяха направени преди днешното решение на КФН.
В края на октомври надзорният орган предупреди застрахователи, че цените на полиците им по ГО са твърде ниски и едва ли дружествата ще са в състояние да покрият възможните щети при катастрофи, причинени от техни клиенти. Затова КФН нареди тези застрахователи да ревизират сметките си.
В началото на този месец зам.-председателят на КФН Ралица Агайн заяви, че премиите трябва да са достатъчни, за да покриват всички разходи. Тогава тя прогнозира повишение на цените на ГО, но не "драстични".