Правителството одобри това предложение и след съответните измервания депото ще бъде отворено за експлоатация, за да бъде използван остатъчният му капацитет, заяви зам.-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев. Той добави, че отварянето на депото в Суходол ще стане до месец.
До началото на декември ще бъде изпълнено договореното количество бали, които се превозват от столицата до Цалапица, Пловдивското и Карловското депо. Това е една от причините общината да предложи депото в Суходол да заработи пак, заяви и.д. кметът на София Минко Герджиков, цитиран от БГНЕС. Другата причина е наказателната процедура на ЕК, която заплашва България със санкции, ако не се намери решение за битовите отпадъци на столицата.
480 хил. кубични метра е свободният обем на площадката в Суходол. Площта ще бъде изчерпана за 18 месеца, в най-добрия случай при сепариране на боклука за 23 месеца, потвърди Герджиков и добави, че няма нужда гражданите на Суходол да бъдат компенсирани за близката площадка за боклука.
Не бива да се очакват непременно протести от жителите на Суходол, те би трябвало да са съпричастни с проблемите на общината, в която живеят, каза на свой ред зам.-министър Георгиев.
Зам.-кметът по екология на Столична община Мария Бояджийска обяви, че резултатите от хидрогеоложките проучвания показват, че подпочвените води в района не са засегнати. Здравната експертиза доказва, че сметището не е вредно за здравето на хората и няма опасност от замърсяване на минералните води на Банкя и Горна баня. Тя е категорична, че е направено всичко за законовото уреждане на повторното отваряне на депото.
Инициативният комитет в Суходол ще оспори в съда решението на Министерски съвет от днес, с което на практика ще бъде спряна процедурата по отварянето на сметището. Това съобщи Георги Горанов от комитета, цитиран от Фокус. Според него до отваряне на сметището нямало да се стигне първо заради дългата процедура по замерванията, и второ - заради делото, което ще заведе комитетът. Досега практиката показва, че делата се печелят в полза на инициативните комитети, смята Горанов. Ако все пак се стигне до отварянето на депото искаме да се спазят всички законови процедури, което включва и обществено обсъждане на проблема с местното население, коментира Горанов.
Епопеята "Суходол" в снимки