То ще бъде от общ характер по чл. 343-б, ал.1, от Наказателния кодекс (НК). Това съобщи от парламентарната трибуна председателят на комисията Диана Хитова. Гласуването ще бъде в петък.
Посочения член в НК предвижда затвор до 1 г., ако в кръвта на шофьор, причинил катастрофа, има до 1,2 промила алкохол. Такова количество има в кръвната проба на депутата, казаха от комисията, съобщи БТА.
Колегите на Ноев от "Атака" посочиха сериозни процесуални нарушения, тъй като е било образувано наказателно производство и са извършени следствени действия без да е изяснен статутът на извършителя и зачетен имунитетът му. Те поискаха анулиране на решението на временната комисия, както и тя да се събере на ново заседание.
Самият Ноев обясни, че върху него е оказван натиск от прокуратурата да се откаже сам от имунитета си. В замяна му е предлагано да се размине с глоба 200-300 лв.
В интерес на Борислав Ноев е по-бързо да се оневини, смята Борислав Ралчев от НДСВ. Според него обаче няма допуснати процесуални нарушения. И колегите на депутата от "Атака", и самият Ноев са на мнение, че в искането за сваляне на имунитета му има политически мотив за унищожаването на парламентарната им група.
Това може само да ни сплоти, заяви от парламентарната трибуна лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Той попита защо прокуратурата е покрила случая със зам.-министъра на транспорта Георги Петърнейчев, който по Коледа е блъснал човек, и инцидента с парламентарния автомобил на министъра на икономиката Петър Димитров. И от двамата не са взети кръвни проби, каза Сидеров.
Прокуратурата не е спазила реда за образуване на наказателно производство - след искане на разрешение от НС, каза Христо Попов от "Атака". Това се прави 1 месец след приключването на производството, посочи той. Другото нарушение е в това, че няма доказателства Ноев да е управлявал автомобила при злополуката.
На това твърдение от името на временната комисия опонира Надя Антонова, която съобщи, че данните от следствието недвусмислено доказват вината на депутата. Самият той е признал пред комисията, че е управлявал колата.
Срещу свалянето на имунитета на Борислав Ноев се обяви и Любен Дилов от ОДС. По думите му "цялата история е доста смрадлива". Никой не подчертава пропуските и проявите на управляващите, а непрекъснато "Атака" е атакувана, каза Дилов.