Това предвижда проектозаконът за етажната собственост, внесен от кабинета в парламента. Точният размер на санкциите ще се определя от общото събрание. Досега глобите можеха да варират от 1 до 60 лева, пише в. "Сега".
Всеки вход или кооперация трябва да си направи фонд "Ремонт и обновяване". В него ще се трупат пари за ремонти на т. нар. общи части, за изолиране, обновяване или реконструкция на сградата. Той ще се пълни с редовни вноски от собствениците. Всяка "етажна общност" сама ще решава колко големи да са сумите. Във фонд "Ремонт" ще влизат и глобите, събирани от провинили се обитатели на входа, които нарушават реда и не изпълняват решения на комшийската общност. Отделно от вноските във фонд "Ремонт" ще се плащат обичайните разходи за стълбищно осветление, асансьор, чистачка, портиер и т.н.
За децата под 10-годишна възраст няма да се събират суми за консумативни разходи; обитател, отсъствал повече от месец, ще плаща наполовина, а който е пребивавал по-малко от 30 дни в сградата, трябва да бъде освободен от тези вноски, повелява проектозаконът. Сега по правилника подобни отстъпки има само за "портиерните" разходи, а хлапетата до 3 години не се броят при смятане на разноските за асансьор.
Предвижда се запазване на правилото офиси, адвокатски кантори, нотариуси и зъболекари, обитаващи апартаменти, да плащат повече за общи консумативи. Но вместо закован 5-кратен размер на разходите, както е сега, правителството предлага да се сложи само таван - до 5 пъти.
Новият закон трябва да насърчи живеещите в блокове 4 млн. българи - към 80% от градското население, да се кооперират. Проектът описва как съседите могат да учредяват сдружения, които да стопанисват по-добре общите части на сградите. Темата за сдруженията стана особено актуална покрай различните програми за саниране и енергийна ефективност, които предпочитат колективните форми. Доставчиците на парно, ток, ВиК услуги също настояват да общуват с юридически лица вместо с отделните собственици. Те твърдят, че така ще събират по-лесно неплатените сметки - вместо да съдят отделни абонати, ще насочват претенциите си към колектива.