Това стана при закрити врата в тържествената зала пред всички съдии от Върховния касационен съд (ВКС), предаде БТА. Журналисти влязоха в залата едва след като Груев се закле. Заместник-председателят на ВКС Любка Илиева обясни, че не е било предвидено медиите да бъдат допуснати до церемонията по полагането на клетвата и отчете това като пропуск на организаторите, съобщава БТА. Самият Лазар Груев обясни, че клетвата е сакрално лично действие и то се извършва самотно.
Пред съдиите от Върховния съд Груев заяви, че трябва “да говорим по-малко и работим повече“. Бях назначен за административен ръководител, но не и за ваш началник, обърна се Груев към съдиите и посочи, че съдията има само един началник - конституцията, законът и съвестта.
На церемонията не присъства досегашния председател на ВКС Иван Григоров. Той не дойде и на днешното заседание на ВСС за изненада на членовете му. Аз получих нарочно писмо от Иван Григоров, че няма да може да присъства на днешното заседание на ВСС, каза министърът на правосъдието Миглена Тачева, предаде БГНЕС. Вчера Тачева е имала около един час разговор с Григоров за свършеното във ВКС и в съдебната реформа и какво предстои. Министърът каза още, че всеки има своя личен избор как да напусне след изтичащия му мандат. От своя страна Лазар Груев отказа да коментира отсъствието на Иван Григоров на клетвата му и на заседанието на ВСС, като каза само, че това е въпрос на възпитание.