Учителите настояват за 4,7% от БВП за образованието догодина. "Ако не приемете нашите искания, ние - учителите и непедадогичесият персонал, категорично заявяваме, че учебната година 2007-2008 е невъзможно да бъде завършена", се посочва в документа.
След приключилата неотдавна стачка днес учителите отново събраха на обяд на национален митинг пред парламента и блокираха за два часа движението в района. Едва няколкостотин преподаватели от страната обаче се събраха на митинга. Синдикатите обясниха, че в протеста участват само педагозите, които не са на работа, въпреки че преди два дни те обявиха, че за митинга ще пристигнат около 3000 учители от цялата страна. Педагозите отново издигнаха плакати с надпис: "Спрете геноцида върху българския учител". Към учителския протест се присъединиха и учени от БАН. На сградата на академията до НС те издигнаха плакат с надпис "Народът казва: Без наука няма сполука. Народни представители - бъдете глас на народа".
Обикновеното 40-то Народно събрание има възможност да стане Велико народно събрание, ако промени рамката на бюджета за 2008 г. за образование и гласува по-висок процент от предвидения 4,2 на сто, изтъкна на учителския митинг говорителят на ЕНСК Николай Николов.Той заяви, че стачката на учителите ще продължи символично и при необходимост те са готови да излязат да отстояват исканията си.
Законопроектът за Държавния бюджет за 2008 г. предвижда с 22% повече пари за образованието спрямо 2007 г. Въвежда и нов модел на финансиране, според който всички училища от 1 януари 2008 г. ще прилагат система на делегирани бюджети, както и допълнително ще се финансират училища, които поради своята отдалеченост не могат да бъдат закривани. Предвижда се МС да предостави 21 млн. лв. на първостепенните разпоредители с бюджетни кредити целево за училища, детски градини и обслужващи звена, които прилагат системата за делегирани бюджети за дейности в системата на народната просвета.