Това предупреди председателят на федерация "Металици" към конфедерацията Васил Яначков на пресконференция в синдиката днес. По неговите думи протестните действия ще продължат, докато правителството не изпълни ангажиментите си.
В декларация, изпратена на 12 ноември до министър-председателя Сергей Станишев, синдикалистите твърдят, че правителството не заявява позициите си за бъдещето на дружеството и по този начин го "обрича" на затваряне.
Процедурата по ново разглеждане на заявлението заекоразрешително на комбината тече в момента, като отговор се очаква през януари догодина. Неотдавна екоминистърът Джевдет Чакъров не отговори категорично дали, ако не бъдат спазени екозаконите, предприятието ще бъде затворено. Преди дни се разбра, че МОСВ е изпратило в Брюксел писмо, в което се описва случаят с "Кремиковци".
Другият проблем, според КНСБ, са блокираните акции на завода. Задълженията на дружеството към държавата са изплатени, твърдят синдикалистите. Липсата на инвестиции от собственика на "Кремиковци"АД и от правителството, което притежава 25% от акциите, спира екологичното обновление на завода, допълни председателят на федерация "Металици". Той напомни, че дружеството трябва да достигне евростандартите до 2011 г.
Според КНСБ, ако се модернизира, предприятието не би пречило на изграждането на търговско-индустриална зона в района. Ако не се намери разрешение на проблемите, според КНСБ, има опасност работните места на 6 500-те души, заети в "Кремиковци"АД и дъщерната фирма "София инженеринг", да бъдат застрашени.