Гюров беше обвинен, че на 27 април 2006 година е разпоредил връщане на веществени доказателства след представяне на внесен депозит от 20 971.71 лв. по сметките на Митница “Аерогара” София на фирма чрез упълномощен от нея представител. Второто обвинение към него беше, че е излязъл извън рамките на своята компетентност и осъществил чужди правомощия. На 10 май 2006 година той е прекратил наказателно производство по валутно престъпление. В обвинителния акт се посочва, че Гюров е издал постановление за прекратяване на наказателно производство срещу неизвестен извършител, укрил в багажното отделение на самолет, пътуващ за Дубай, 215 000 долара. Според обвинението Гюров е прекратил производството, за да не бъде наказан извършителят на неправомерното деяние. Прокуратурата поиска присъда от 2,5 години лишаване от свобода за Станислав Гюров, както и да му бъде отнето правото да заема държавна длъжност.
Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Софийски апелативен съд в 15-дневен срок.
Главният прокурор Борис Велчев каза по-късно, че е важно прокурорът по едно дело да си е свършил добре работата, а не дали има оправдателна присъда. Той бе попитан дали ще бъде наказан прокурора по делото срещу Станислав Гюров заради оправдателната присъда. Главният прокурор каза, че имат всички основания да протестират оправдателната присъда по делото.
Зам.-районният прокурор на София Петър Чалъмов е подал оставка, съобщиха от Висшия съдебен съвет междувременно. Молбата на Чалъмов за освобождаването му от длъжност като зам.-административен ръководител и прокурор в Софийската районна прокуратура е включена в дневния ред за заседанието на съвета на 28 ноември.
През септември миналата година срещу него беше образувано наказателно производство и му беше повдигнато обвинение за длъжностно престъпление и престъпление против правосъдието заради многобройни случаи на неправомерно изземване на дела от други отдели, които не са му били подчинени, преразпределение на дела, промяна на наблюдаващи прокурори, отмяна на актове на други магистрати. За това по НК се полага до 5 г. затвор, обяснява Дарик.
Борис Велчев каза пред журналисти, че не знае за оставката на Чалъмов. Срещу него са повдигнати обвинения за престъпление против правосъдието, добави главният прокурор.