Това става ясно от новите общи условия на фирмата, която доставя електроенергия в цяла Западна и Северна България - чешката ЧЕЗ. Документът влезе в сила вчера и в него е записано, че след 1 януари 2008 г. се преминава към 3-месечно отчитане на консумираната електроенергия. От едното засичане до другото потребителят ще плаща тока на база в зависимост от консумацията си за същия месец предишната година. На всеки 3 месеца той ще получава изравнителна сметка. В случай че енергото му е надвзело пари, то ще ги приспада от следващата фактура, освен ако потребителят не си ги поиска изрично с писмена молба в 5-дневен срок. При обратния случай се предвижда той да доплаща разликата със следващата сметка.
Общите условия са били утвърдени от ДКЕВР на 7 ноември, въпреки че членовете й остро се възпротивиха на въвеждането на тази практика преди няколко месеца. Тогава председателят на комисията Константин Шушулов заяви, че у нас клиентите на енергото все още нямат доверие на енергофирмите. Вчера от комисията обаче дадоха съвсем друго обяснение: “Това е европейска практика. В страните от ЕС електромерите даже се засичат на по-дълги периоди. Освен това условието ни беше да не се въвежда веднага“.
От ЧЕЗ заявиха, че компанията ще мине към 3-месечно отчитане, след като проведе обществена кампания, с която да се разяснят всички детайли. Това нямало да стане по-рано от края на отоплителния сезон. ДКЕВР е одобрила подобни общи условия и на немската E.ON, която доставя тока в Североизточна България. Мотивът на електроразпределителните дружества за промяната е, че така ще намалят разходите за инкасатори.