Това съобщи главният секретар на Министерството на образованието и науката Димитър Танев. Най-ниската стипендия от 50 лева след повишението ще стане 70 лева, а тези студенти, които сега взимат по 90 лева, ще получават 126 лева на месец. Парите за увеличението ще дойдат от програмата за управление на човешки ресурси на ЕС. Програмата за стипендии вече е одобрена от управляващата агенция към МТСП, пише в. “Труд“, на който се позова BPost. ЕС ще отпусне 10 милиона евро, като всички те са само за стипендии. Тази сума е извън обичайните 25 милиона лева, които държавата отпуска всяка година.
Допълнителната субсидия е за срок от 2 години и висшите училища ще кандидатстват за нея с проекти. В момента студентската стипендия е между 50 и 90 лева. В СУ 3000 студенти получават стипендии и те са по 50-60 лева. В Техническия университет се отпускат 950 стипендии по 50 лева и още 400 по 70 лева. 2000 студенти от УНСС взимат по 70 лева стипендия. Във Великотърновския университет стипендиите също са по 70 лева, а в Свищовската академия са от 60 до 70 лева. В Русенския университет стипендиите са 820 на брой и са от 60 до 80 лева.
Предстои МОН да изработи правила, по които висшите училища да кандидатстват за допълните средства. "Ще отворим максимално конкурсите, така че само ВУЗ-овете, които не подадат формуляри, да не получат допълнително пари“, обясни Танев. Очаква се решение дали университетите сами ще определят на какъв принцип ще дават парите - по успех или по доход, също така дали те ще се дадат на сега имащите право да ги получават или ще бъде увеличен броят на студентите, на които се отпуска стипендия. Към момента най-високи са стипендиите в специализираните академии - музикалните и актьорските - между 70 и 90 лева.