Русия създава такава ситуация, че не тя да има нужда от ЕС, а съюзът да има нужда от нея (особено в газовия сектор), коментира Вашингтон Пост онлайн.
Вчера ЕС порица изборите в специално декларация. Предизборната кампания преди парламентарните избори в Русия “не съответства на международните норми“, обяви португалското председателство на Европейския съюз, цитирано от Франс Прес. “ЕС изразява съжаление за многобройните сигнали и твърдения за наложени на медиите ограничения, както и за тормоз над опозиционни партии и неправителствени организации с наближаването на изборния ден, а също и за факта, че процедурите по време на предизборната кампания не са съответствали на международните норми и на доброволно поетите от Москва ангажименти. ЕС се надява, че руските власти ще разследват подадените сигнали, за да изяснят точността им“, се казва в изявлението на председателството. Няколко страни от ЕС обаче, начело с Германия, директно заявиха, че изборите в Русия не са били нито свободни, нито равноправни и демократични.
Италианският премиер Романо Проди бързо опроверга твърденията на Кремъл, че е позвънил на руския президент, за да го поздрави за изборната победа на неговата партия. „По време на сърдечния разговор бяха дискутирани различни въпроси от двустранен интерес, включително размяна на възгледи за резултатите от неотдавнашните избори в Русия“, заявиха от канцеларията на Проди. Това изявление се появи часове, след като Кремъл обяви, че Проди се е обадил, за да поздрави руския президент за изборите, които международната общност критикува като недемократични.
За разлика от Проди от Елисейския дворец няма още информация дали Никола Саркози е объркал като е поздравил руския президент с победата. Във всеки случай объркването в ЕС продължава. Това е поредният пример за проблема на Европа, когато трябва да говори в един глас с Русия, подчертава Ройтерс.