Преданията разказват, че свeтецът спасил пробита лодка от потъване, запушвайки дупката с шаран. Затова като курбан за преживяно нещастие, избегната беда или просто за здраве и благополучие на къщата се подрежда празнична трапеза, на която задължително се поднася риба, чието тяло е покрито с люспи. Най-често това е шаран, печен в тесто (рибник), тъй като се смята, че шаранът е "слуга на Свети Никола" и може да се жертва в негова чест. Цял ден се посрещат гости и трапезата не се вдига, а костите на рибата се изгарят, закопават в земята или се пускат в реката - вярва се, че така ще се опази и умножи плодородието и семейното благополучие.
Днес свършва сезонът на есенния риболов, който се отбелязва с угощение и почерпка от рибарите и търговците на риба. Като празнуват, те не забравят да свият венец от бръшлян и да го пуснат в морето за онези, които никога няма да се върнат на брега.
В народните представи Свети Никола също е свързан с първия сняг - разтърсва дългата си бяла брада и от нея се изсипват първите снежинки. Известна е поговорката: "Днес му е денят, утре му е снегът".
Днес е професионалният празник и на банкерите. Именници са Никола, Николай, Николина, Ненка, Нина.
Вижте как върви рибата за празника