Загиналите са шофьорът и вторият шофьор на автобуса българите Найден Найденов от София и Емил Тегарков от Дупница, по-леко са ранени третият шофьор и пътник от автобуса, както и шофьорът на цистерната, пише онлайн изданието на сръбския вестник „Блиц”, цитирано от БГНЕС. С коли на Бърза помощ в съзнание ранените са откарани в Спешния център. Катастрофата е станала на около два километра от пункта за плащане на пътна такса близо до предприятието „Траншпед”. С българския автобус на фирма "КаратС" (СА 7568 КМ), движил се по маршрута София – Инсбрук, са пътували 14 туристи, тръгнали на ски. Автобусът се е движил в средната лента, когато пред него изведнъж се е появила цистерната, превозваща нафта. При опита да я избегне шофьорът най-вероятно се е опитал рязко да свие надясно, но с предния си ляв край е ударил цистерната, а след това е излетял от пътя. От силния удар Найденов и Тергаков са починали на място, а ранените са откарани с коли на Бърза помощ в Спешния център. Българите, които са седели на предните седалки, казаха, че задните светлини на цистерната не са били запалени.
“Не спях, защото непосредствено преди удара бяхме спрели на бензиностанция. Само че тръгнахме, и пред нас изникна движещ се камион без светлини. Добре, че нищо не се взриви, защото всички можехме да загинем”, обяснява видимо развълнуван пътник. Премръзналите български пътници в шок повече от час стояха около автобуса и чакаха да дойде съдия следовател. По телефоните те съобщаваха на близките си за катастрофата, че са живи, а след края на огледа с автобус на посолството на България бяха откарани до Белград.
Шофьорът на цистерната е спрял на 500 м от мястото на удара. Пред полицията той казал, че в първия момент не е разбрал какво е станало и е помислил, че е спукал гума.
Най-вероятната причина за катастрофата e това, че цистерната е била неосветена. Това каза управителят на фирма "Карат С" Миролюб Столарски пред "Фокус". Според него не може да се търси вина у шофьора на автобуса, защото 15 минути преди инцидента е имало почивка. “Автобусът е чисто нов и е абсурд да става въпрос за техническа неизправност”, каза още Столарски. Той беше категоричен, че трябва да се изчака с експертизата преди да се правят каквито и да е заключения за причините. Според сръбският "Блиц" обаче нашият автобус се е движил с несъобразено висока скорост.
Консулът ни в Белград Стефан Драгоев съобщи, че тримата леко ранени са оставени в Белград за лечение, близките са уведомени за случилото се. Останалите пътници са продължили с друг автобус пътя си до Инсбрук. Говорителят на МВнР Димитър Цанчев обяви, че Драгоев веднага е отишъл на мястото на катастрофата.
На снимката от "Блиц" се вижда автобуса на фирма „Карат С”.