От София до Ботевград и обратно товарните автомобили се пропускат в пакет от 5 до 7 коли, за да не се допуснат задръствания. В четвъртък към 01.00 часа движението на автомагистралата бе отново спряно, за да може пътят да бъде почистен. Най-сериозно бе положението в района на Витиня, където в сряда пътят беше затворен през целия ден, заради виелицата и неподготвени за зимните условия автомобили.
Вече е отворен пътят между пътен възел Абланица и пътен възел Дъбрава в района на Ловешка област, предаде БТА. Участъкът беше затворен за движение поради силен снеговалеж и невъзможност за почистване. Хора, пътуващи по автомагистрала „Хемус”, сигнализираха за огромни задръствания на разклона за Троян и Ловеч.
Обилен сняг вали и в цялата Габровска област, съобщиха от "Гражданска защита". Проходът "Шипка" е затворен за всички моторни превозни средства от 23 часа в сряда. Снежната покривка на прохода е около метър.
Още не е ясно как е било организирано вчера почистването на магистрала "Хемус". Антон Антонов, шеф на фирма “Автомагистрали” ЕАД-София заяви пред БНТ, че тировете се движат с изтъркани гуми и не е видял камиони с вериги. Ако има такива, "значи същите тези камиони вместо да си сложат веригите и да карат в дясната лента за движение, какъвто е и правилникът и законът, се опитват да изпреварват и създават проблеми", коментира той. Според него въпреки снеговалежа, който продължава над 24 часа, чистенете на магистралата продължава.
Междувременно ТИР се преобърна на пътя Слънчев бряг - Варна в района на големите завои заради сложната метеорологична обстановка, предаде БГНЕС. Движението по пътя бе спряно, а колите се отклоняват през Дюленския проход. На пътя между Шумен и Търговище също има големи задръствания поради заледяване.
Вижте как вадят турски ТИР от пряспа