Двама от ранените са в тежко състояние. Инцидентът стана снощи в триетажния център "Уестроудс мол".
Робърт Хокинс убил повечето от жертвите си в магазините до щандовете за детски дрехи. Някои видели да ги застрелва от упор. Чули се над 20 изстрела. Хората се крили в бани и тоалетни, някои се молели, докато рикоширалите куршуми свистели из търговския център.
Преди да започне да убива, Робърт Хокинс, който е от Белвю, Небраска, оставил прощална бележка: "Искам да умра и да стана известен". Хазяйката му открила и завещание, съобщи Ройтерс, цитирана от БГНЕС.
Стрелецът бил в депресия, имал проблеми в училище и със закона, съобщи „KETV“. Хокинс загубил работата си в “МакДоналдс“. Приятелката му го описва като "много разстроен". „Искаше да свърши като звезда“, разказа приятелят му Андрю Биглър. „Животът му бе тежък. Той бе добро момче. Харесвах го“, добави той.
Може би няма да разберем мотивите на Хокинс, призна шокиран началникът на полицията в Омаха Томас Уорън.
В триетажния мол има 135 ресторанта и магазина. Годишно го посещават 14,5 милиона души.
Президентът Джордж Буш беше в Омаха за набиране на средства за Републиканската партия, но напусна града около час преди нападението в търговския център. В изявление той поднесе съболезнования на близките на жертвите и изрази увереност, че те "ще успеят да се подкрепят взаимно, за да се справят с тази ужасна трагедия", съобщи БТА. Белият дом определи случилото се като „ужасна трагедия“.
Инцидентът в Небраска е последният от серия масови убийства, които разтърсиха САЩ. Преди 8 месеца Техническият университет във Вирджиния стана сцена на най-масовото убийство в съвременната американска история. Тогава студент уби 32-ма души, след което се самоуби.
През октомври 2006 г. шофьор на камион за разнасяне на мляко простреля 10 ученички от християнска секта в класната им стая в Пенсилвания. Той уби 5 от тях, преди да насочи оръжието срещу себе си.
Вижте снимки от убийството