Станишев обясни, че голямото преизпълнение се дължи на известно презастраховане във връзка с понижаването на корпоративния данък и ефектите върху ДДС от присъединяването към ЕС. Постъпленията от този данък през първите три месеца бяха трагични, подчерта премиерът.
По-нататък по-доброто изпълнение на приходите позволи да бъдат заделени допълнителни 200 млн. лв., за да могат пенсионерите да посрещнат натиска на цените, продължи Станишев. Освен това те ще получат коледни добавки от 100 лв., което е повече от сумите през предишните години (2005 - 25 лв., 2006 - 50 лв.).
Две са основните направления на изразходване на средствата от бюджетния излишък, надхвърлящи предвидените 3%. Първите 250 млн. лв. от средствата ще бъдат разпределени за ремонт и модернизация на пътната инфраструктура. Тази година са построени над 2000 км пътища, каза Станишев. На второ място се постарахме да облекчим разходите на редица сектори през следващите години, обясни той. Предварително ще се извърши разходът за допълване на изискваните от ЕС нефтени запаси догодина (89 млн. лв.) , а други 25 млн. лв. са за възстановяване на заеми за горива, закупени през 2006 г., което е в изпълнение на същата директива на ЕС.
Друг приоритет е системата на спешни повиквания "112", за която са заделени 48 млн. лв., които са разпределени между МВР, МЗ, ДАИТ и Министерството по безствия и аварии. За екологичната програма - пречиствателни станции, канализационни мрежи и пр. ще отидат 82 млн. лв.
Предвидени са изпреварващи плащания за армията - за въртолетите "Кугър", за ремонт на МИГ-ове и за ремонт на съоръжения и техника на армията. МВР ще получи 46 млн. , в т.ч. за противопожарни автомобили (около 10 млн. лв.) и системата за видеонаблюдение в София.
29 млн. лв. са предвидени за отработеното ядрено гориво. За медицинска апаратура и оборудване са заделени 25 млн. лв. За инженерна инфраструктура с цел ограничаване на свлачища са заделени 47 млн. лв., за БДЖ - 39 млн. лв., за жп инфраструктура - 40 млн. лв., за столичното метро - 25 млн. лв. За първи път са предвидени 5 млн. лв. за строителство и ремонт на храмове и манастири. СУ Климент Охридски ще получи 5 млн. лв. за строеж на спортна зала, за ремонти; допълнителна субсидия е предвидена и за останалите университети. Общата сума за тях е 40 млн. лв. а българският спорт ще получи над 8 млн. лв.
Ако останат пари, те ще бъдат насочени към сребърния фонд (Фонд за подкрепа на устойчивостта на пенсионната система), където вече има 200 млн. лв., заключи премиерът.
С преразпределението на 1,379 млрд. лв. от получените в повече приходи в бюджета за тази година правителството връща парите на хората и това става чрез набелязаните инвестиционни проекти, каза на свой ред министърът на финансите Пламен Орешарски. Премиерът в целия му блясък