Това става ясно от проучване на социологическа агенция “Афис”, представено от Юрий Асланов, съобщи "Фокус". Социологическото проучване е проведено в квартали с ромско население и в квартали с българско население. То е направено за социалното министерство в рамките на Европейската година на равните възможности за всички.
50% от мъжете роми смятат, че жената трябва да работи, само ако мъжът й разрешава. В по-голяма степен жените искат да работят, дори когато не им разрешават. Данните на "АФИС" сочат, че 5,6% от всички мъже и 4,8% от всички жени в България считат, че изобщо не е редно жените да работят.
Зам.-министърът на труда и социалната политика отбеляза, че почти 59% е заетостта на жените в България, което е над средната заетост за жените в Европа, съобщи БТА. Според Асланов обаче мотивът за българските жени да работят е не толкова професионалната реализация, колкото финансите. В тази връзка, той посочи, че процентът на омъжените жени, които искат да работят, е много малък.
Асланов обясни, че отношението към ромите в трудова среда е повлияно от два основни предразсъдъка. Първият бил, че ромите са необразовани и нямат качества за работа. Вторият - че са мързеливи, крадат и не работят и затова не заслужават равно заплащане.
От всички роми 16,8% са с постоянна заетост, като жените от тях са 8,5%. Сред ромската общност 2% от ромите имат завършено висше образование, като само 10 на сто от тях са жени. Ромите, които имат средно, но непрофилирано образование, са 76%. Aсланов отбеляза, че сред жените роми образованието е с 4-5 степени по назад, отколкото на мъжете роми. Въпреки това 92% от ромките желаят да продължат образованието си.
На въпрос различно ли е отношението на работодателите към мъжете и жените, 40% от ромските мъже заявяват, че има такова различно отношение. 41,7% от мъжете българи смятат, че има също различно отношение на работодателите към мъжете и жените.
По-голямата част от анкетираните смятат, че няма никакво значение какъв е техният пряк началник (мъж или жена), важни били неговите качества. Напрежението било значително по-високо, ако подчинените са роми, а началникът им също е ром.
39% от ромите се самоопределят като българи, 17% се самоопределят като роми, 20% се самоопределят като турци, 56% се самоопределят като православни християни, а 17% като евангелисти или протестанти, показало проучването.
Животът в снимки