Маратонките са открити в два контейнера, пристигнали в морската столица с два различни курса на един и същи кораб "Римини". Той е бил натоварен в Китай, а получател на контрабандната стока е била българска фирма, предаде БГНЕС. Контейнерите са били определени за проверка по метода "анализ на риска". В момента текат две проверки по случая - от полицията и по Закона за географските марки и означения.
Ако фирмата продаде такова кличество маратонки на европейския пазар, печалбата й би била над 2 милиона лева, изтъкна Светлан Савов, началник сектор "Митническо разузнаване", цитиран от БТА. Той подчерта, че загубите на компанията по закона за интелектуалната собственост са много по-големи.
Савов поясни, че етикетът на кутиите на откритите маратонки показва, че те са произведени във Виетнам, където наистина има предприятие на Nike. В случая съвпадали и номерата от етикетите с тези от кутиите, но проверка установила, че в периода, отразен на етикетите, във Виетнам не са произвеждани модели с такава цветова гама.
Един от отличителните белези на оригиналните маратонки Nike е миризмата, посочи Савов. Истинската стока може да бъде разпозната и по някои специфични белези, като формата на стелката. По думите му, задържаните маратонки са с поносимо качество.
За случая вече са уведомени маркодържателите на Nike в Испания и България. След като бъдат направени необходимите експертизи, най-вероятно стоката ще бъде унищожена.
Преди дни варненските митничари задържаха на кораба “Римини” фалшиви пинсети, носещи марката “Solingen”.
Вижте снимки на фалшивите маратонки