ЕК реши, в съответствие с изискванията на Договора за Евроатом, да даде зелена улица на АЕЦ Белене, се посочва в съобщението на комисията, на което се позова БТА. ЕК отбелязва, че НЕК е предвидила бъдещите разходи при спиране на ядрената електроцентрала, както и отделни фондове за управление на радиоактивни отпадъци от дейността на централата. Избраното местоположение в Белене включва различни системи за пасивна безопасност, както и подобрена защита срещу външни фактори като земетресения и въздушни катастрофи, се посочва в съобщението.
Европейската комисия обаче ще следи отблизо инвестиционния проект "Белене" и по-специално екологичните му аспекти. Планира се строителството да започне през 2008 г., а пускането на реакторите - през 2012-2013 г. Стойността на инвестицията е около 4 милиарда евро.
Точно преди месец НЕК съобщи, че ЕК вече е дала разрешение за строителството на втората атомна електроцентрала у нас. После се оказа, че ЕК все още разучава проекта. Преди 2 седмици Георги Касчиев, бивш председател на Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели (сега Агенция за ядрено регулиране), оглави делегация на Грийн Пийс, която се опита да убеди Брюксел да не разрешава строителството на електроцентралата. Той заяви, че проектът е "голяма авантюра" и експерти на ЕС щели да пристигнат у нас, за да направят сами оценка на сеизмичната обстановка в района. Точно по това време НЕК разпространи оценка на БАН, че районът на бъдещата електроцентрала бил сеизмично много устойчив. От самата БАН обаче не последва никаква реакция.
Вижте снимки от замразения строеж и протестите срещу бъдещата АЕЦ