Комисия от общината и екип от прокуратурата по заповед на Борисов правят проверка на предпрятието.
Образувано е досъдебно производство по член 203 от Наказателния кодекс срещу управителя на фирмата Христоско Вретенаров, съобщи градският прокурор Николай Кокинов. Разследването е възложено на Главна дирекция за борба с организираната престъпност, съобщи БГНЕС.
Става въпрос за длъжностно присвояване в особено големи размери, уточни Кокинов. Вретенаров е бил разпитван от прокурор три часа в Столична община. Той е направил пълни самопризнания. За сега не е ясно по какъв начин е било ощетявано предприятието в процес на приватизация.
Срокът за приключване на прокурорската проверка е края на януари. Според запознати може да са източени над 1 млн. лв.
Зам.-кметът по транспорт Велизар Стоилов коментира пред Дарик, че ако се докажат злоупотреби в "Трамкар", Вретенаров ще трябва да понесе отговорността си. Стоилов допълни, че в дружеството отдавна са наблюдавани затруднения и освен това предстои приватизация. Той отхвърли вероятността проверката да е на политическа основа, въпреки че управителят на дружеството е член на СДС.
"Трамкар" EАД е специализиран завод с половинвековни традиции и опит в производството и ремонта на возила за електрически градски транспорт.