В първия ден от официалното посещение на либийския лидер Муамар Кадафи във Франция, френският държавен секретар по правата на човека Рама Яде заяви в интервю за вестник “Паризиен”, че Кадафи трябва да разбере, че “Франция не е изтривалка, върху която даден ръководител - терорист или не, може да дойде и да изтрие стъпалата си от кръвта на своите престъпления”. По-късно Рама Яде уточни, че не е против визитата на Муамар Кадафи, а по-скоро съжалява, че тя съвпада с днешния международен ден за правата на човека.
В същото време в интервю за “Лез Еко” премиерът Франсоа Фийон отбеляза, че полемиката около визитата на Муамар Кадафи е “неуместна”, предаде Фокус.
Външният министър Бернар Кушнер обаче подкрепи държавния секретар по правата на човека, като заяви, че се “е примирил” с посещението на Муамар Кадафи в Париж. “Примирих се с приемането му. Това беше необходимост. Защитник на човешките права, но министър в момента - това е противоречие, с което се сблъсквам всеки ден с доста страни”, обясни Кушнер пред радио “Франс интер”.
Председателят на МоДем (Движение за демокрация) Франсоа Байру изрази възмущението си пред микрофона на RMC от факта, че Франция постила “черен килим” под краката на човек, извършил едни от най-ужасяващите терористични атаки през последните десетилетия”.
Либийският лидер Муамар Кадафи ще направи официално посещение и в Испания. Там той пристига на 17 декември и ще се срещне с премиера на страната Хосе Луис Родригес Сапатеро.