Това каза министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова по време на дискусия за пенсионната реформа. Заместник-председателят на Българската стопанска камара Дикран Тебеян уточни, че става дума за така наречения "сребърен фонд", в който да постъпват част от приходите от приватизацията и част от бюджетния излишък.
В дискусията бе поставен и друг акцент - условията, при които част от възрастните хора работят и след пенсионирането си. В момента всяка година работа след пенсия се равнява на 1,5 години трудов стаж за възрастните хора. За 2008 г. се надявам правителството да приеме този стумул да се равнява на три години трудов стаж, съобщи социалният министър. Според нея обаче трябва да бъде поставен въпросът дали пенсионерите могат да работят и получават пенсия едновременно. В много страни от ЕС възрастните хора не получават пенсия, докато работят, или тя е в по-малък размер, обясни Масларова. Никъде в еврозоната не се прилага моделът да се получава цяла пенсия и заплата и към страната ни вече има критики във връзка с това, добави зам.-председателят на КНСБ Пламен Димитров.
Ако работещите пенсионери в страната ни започнат да взимат само заплата или намалена пенсия, на практика ще се получи постепенно увеличаване на възрастта за пенсиониране, смятат експерти.
Не бе подминат и въпросът за увеличаването на пенсионната възраст до 65 години и нейното изравняване за мъже и жени. Според Масларова обаче това може да стане през следващите 15-20 години. В момента пенсионната възраст е 59 години за жените и 63 години за мъжете. От синдикатите пък смятат, че изравняване на възрастта за пенсиониране на мъже и жени е възможно само за определени професии. Бившият социален министър Иван Нейков обаче смята, че след няколко години и мъже, и жени ще се пенсионират на 67 години.
Като цяло тези мерки целят увеличаване на дела на работещите хора в страната, но те трябва категорично да бъдат съобразени с реалната обстановка, смятат в профсъюзите. В момента 100 работещи у нас осигуряват 82-ма пенсиониери.
През 2008 г. размерът на пенсиите ще бъде осъвременен с 9.5% . За изминалите 2 години минималната пенсия се е увеличил с 50%, а средната пенсия – с близо 30%. Догодина средната пенсия стига 200 лв., което е с 15 лева повече от сега.