След законодателните промени, според които “Хилд” трябва да получи застрахователен лиценз, за да предлага рента срещу прехвърляне на собствеността на недвижими имоти на възрастните хора, сега дружеството води консултации с държавните институции и с консултанти. Това заяви на пресконференция Джеф Ули, председател на борда на директорите на групата “Хилд”.
“Хилд” прекрати подписването на договори след промените и със сигурност ще се съобрази с тях. Нямаме нищо против нашата дейност да бъде регулирана. Резултатът от тази дискусия предстои”, заяви Джеф Ули, цитиран от "Фокус". От компанията не отговориха категорично дали ще придобият лиценз за застрахователна дейност.
Скандалът с "Хилд" избухна след като Комисията за финансов надзор изпрати на 31 октомври писмо на „Хилд България” ЕООД и ХИЛД Асет България” ЕАД, с което информира двете дружества, че дейността по предоставяне на услуга за изплащане на пожизнени месечни плащания на физически лица срещу предварително прехвърляне на недвижим имот, в частта си по предоставяне на споменатите пожизнени плащания, разкрива характеристиките на дейност по предлагане на застраховка за пенсия или рента. А такава застраховка може да бъде извършвана само от предприятия, получили лиценз за извършване на дейност по животозастраховане. В отговор от “Хилд” заявиха, че не извършват застрахователна дейност. На 8 ноември обаче депутатите приеха промени в Кодекса за застраховането. Специален текст в закона вече регламентира дейността при отдаване на застраховки при пенсии или рента.