Това пише днес сръбският вестник “Данас”, цитиран от "Фокус". Обща прогноза е че новата важна дата е 19 декември, когато на заседание на Съвета за сигурност на ООН ще бъде обсъден докладът на посредническата “тройка” на Контактната група за Косово.
Косово е на прага на своята независимост след провала на преговорите за бъдещия статут на областта. Сега, обаче, международната общност е в задънена улица. Жителите на Косово са по-разделени от всякога и има опасност от нови кръвопролития в размирния регион, коментира британският в. “Индипендънт”. Вчера Косово не стана независимо. Сърбия не разположи свои войски по границата. Но за всички в Косово е ясно, че 10 декември 2007 година беше важна дата, изключителен момент в европейската история. Косово премина границата, от която няма връщане назад, отбелязва изданието.
Европейският съюз е близо до постигането на обща позиция. Решението за европейската позиция трябва да огласят държавните и правителствени лидери в петък, 14 декември. Представителят на ЕС в тройката посредници Волфганг Ишингер е убеден, че ЕС бързо ще признае отделянето на Косово от Сърбия. Ишингер каза, че Брюксел ще вземе решение за това вероятно през следващите дни. За германското радио RBB-Inforadio Ишингер каза, че Косово практически е получило условна, международно наблюдавана независимост.
В случай на едностранно провъзгласяване на независимост на Косово Русия ще поиска от Съвета за сигурност на ООН и ръководителя на мисията на ООН в Косово да анулират това решение, заяви представителят на Русия в тройката посредници при преговорите за Косово Александър Боцан-Харченко. Ние можем да поискаме свикване на Съвета за сигурност, тъй като е нарушена негова резолюция, каза той. Освен това в подобен случай Русия ще поиска ръководителят на мисията на ООН в Косово също да анулира това решение в качеството си на висш администратор в Косово, предаде БГНЕС като цитира Интерфакс.