Допълнително учебно време ще има за онези школа, в които стачните действия са продължили повече от три седмици, обясни министърът на образованието и науката Даниел Вълчев, цитиран от “Фокус”. В тези училища междусрочната ваканция - в началото на февруари, бъде намалена с 1 ден - от 4 дни става 3. Коледната ваканция няма да бъде променяна - тя остава 16 дни - от 22 декември 2007 г. до 6 януари 2008 г. включително.
Пролетната ваканция, за която са предвидени 7 дни ще бъде намалена на 4 дни, от които два ще са почивните - събота и неделя. Великденската ваканция обаче няма да се орязва и става дори по-дълга - 11 дни, заради празниците - 1 май и 6 май. Така децата няма да са на училище от 26 април до 6 май включително. Великденската ваканция е същата и за училищата, в които не е имало стачни действия, но там пролетната ваканция ще е по-дълга - тя ще продължи една седмица - от 1 април.
Заради учителската стачка просветният министър първо отряза двата дни за първолаците - 8 и 9 ноември, давани им за почивка през първия учебен срок.
По отношение на матурите ще има от средата на декември публичен дебат между министъра и зрелостници.
Вижте снимки за настроенията на децата - до неотдавна и сега