Сдружението е открито, като идеята е да бъдат включени всички общини, в които ще бъдат изградени курорти. В него влизат повечето големи инвеститори в туристическите курорти. Предвижда се да се създаде обща комисия, която да включва български и международни експерти по екология и биоразнообразие.
Председателят на Българската федерация по ски Цеко Минев (ПИБ), представител на концесионера на ски-зоната над Банско "Юлен" посочи за сравнение Австрия, която реализира 38 процента от БВП от зимен туризъм. Той добави, че Австрия има 22 000 км писти и 16 000 км пътеки за ски бягане, докато в България всички курорти имат общо между 150-200 км писти.
Председателят на Надзорния съвет на СИБанк, инвеститор в "Пампорово" АД, Цветелина Бориславова ще се работи много активно за създаване на публично- частните партньорства и чрез тях да се кандидатства за усвояване на средства от еврофондовете. Учредител на асоциацията е и Георги Крумов, представител на "Екуест", инвеститор в "Супер Боровец".
Сред целите на организацията са превръщане на страната ни в европейска планинска дестинация, проучване и прилагане на световния опит, запазване и възпроизводство на флората и фауната на територията на курортите, балансиране на интересите на държавата, общините и предприемачите, сътрудничество с екологични организации, съдействие на държавните органи при привеждането на законодателството в областта на туризма и екологията и др.
Междувременно около десетина "зелени тигри" започнаха подписка срещу застрояването на планините и с искане за оставката на Джевдет Чакъров, предаде БГНЕС. В момента Чакъров е човекът, който одобрява новите хотели, заводи и рафинерии на територията на защитените територии вместо да ги забранява. За това той трябва да си тръгне незабавно, заявяват "зелените тигри".