Това предвижда законът за ДАНС, който бе приет окончателно от парламента, съобщи БТА.
Председателят на агенцията ще трябва да предоставя едновременно еднаква информация на президента, на председателя на Народното събрание и на премиера.
Шефовете и служителите на ДАНС са длъжни да се явяват при покана пред парламента или специализираната комисия и да предоставят поисканата им информация.
Шефът на ДАНС ще дава на Министерския съвет до 31 януари годишен доклад за дейността на агенцията, а правителството ще внася доклада в Народното събрание, който ще се приема с решение. За неизпълнение на задълженията по този закон на виновните лица ще се налага глоба от 500 до 1000 лева, а при повторно нарушение - от 1000 до 2000 лева. Същата е санкцията за този, който пречи на служител на ДАНС да изпълнява функциите си.
Така нареченото българско ФБР да може да задържа лица, за които има данни, че са извършили престъпление, свързано с националната сигурност, реши още парламентът, съобщи Дарик. Мнозинството отхвърли предложението на ДСБ органите на агенцията да не могат да задържат. По думите на Атанас Атанасов в закона не са ясно определени престъпленията срещу националната сигурност, освен това ДАНС няма право да обискира и разпитва, което на практика обезсмисля задържането, смята Атанасов.
При изпълнение на служебните си задължения от агенцията могат да използват физическа сила и помощни средства като белезници, палки, гумени, пластмасови и шокови куршуми, устройства за спиране на превозни средства и за отваряне на помещения, гласуваха депутатите.
Законът за ДАНС ще влезе в сила от 1 януари 2008 г. В едномесечен срок от влизането на закона в сила Министерският съвет трябва да приеме правилник за прилагането му. Агенцията наследява Националната служба "Сигурност" и дирекцията "Защита на средствата за връзки" в МВР, военното контраразузнаване в Служба "Сигурност - военна полиция и военно контраразузнаване" към министъра на отбраната и на Агенцията за финансово разузнаване, записаха депутатите. Службата "Сигурност - военна полиция и военно контраразузнаване" към министъра на отбраната ще се преобразува в служба "Военна полиция". В тримесечен срок от влизането на закона в сила Министерският съвет трябва да уреди отношенията във връзка с преобразуването на тези административни структури.
МВР трябва да предаде на ДАНС всички архивни дела и действащи дела на оперативен отчет, водени от Националната служба за защита на Конституцията и от Националната служба "Сигурност" след 16 юли 1991 г. Останалите бази данни в МВР, съдържащи информация за тези дела, се унищожават незабавно, решиха депутатите. До февруари трябва да бъдат назначени ръководителите на агенцията, обясни депутатът от Коалиция за България Татяна Дончева. Новата агенция е класическо контраразузнаване с някои екстри, коментира тя.
ДСБ предлага комисията, която ще упражнява контрол върху ДАНС, да се съставя на паритетен принцип и винаги да се оглавява от представител на опозицията. Това каза в изявление от името на ПГ на ДСБ председателят на групата Иван Костов. Според него агенцията е създадена с непостигано досега разхищение на средствата, неограничени заплати и привилегии на служителите й, както и липса на регламентиран контрол. Най-бедната държава е ЕС - България, ще издържа две МВР-та, едното от които ще шпионира другото и ще паразитира на гърба на данъкоплатецa, смята лидерът на ДСБ. По думите му ДАНС ще бъде безполезна и ще се управлява от бивши офицери на ДС, които "няма да прекъснат пъпната връв между репресивния апарат на комунистическия режим и създадената от него олигархия на организираната престъпност". По време на гласуването на закона