Това показва социологическо проучване на "Алфа Рисърч", напревено през ноември по инициатива на в."24 часа", предаде БТА.
Софийският университет е на първо място с 29,8% в ТОП 10 на най-предпочитаните университети у нас, сочат резултати от проучването сред 480 ученици, завършващи средно образование и имащи намерение да кандидатстват във ВУЗ. На второ място е Университетът за национално и световно стопанство, събрал предпочитанията на 22,2% от анкетираните, на трето - е Икономическият университет във Варна (с 20%), на четвърто - Техническият университет (14,9%), на пето - Великотърновският университет(13,8%), шесто - Югозападният университет (9,8%), на седмо - Медицинският университет (9,1%), осмо - Пловдивският университет (8,7%),аа 9-то място е Стопанската академия (8%) и на десето място се нареждат с по 6,5% Нов български университет и Университетът за архитектура, строителство и геодезия.
Ректорът на УНСС проф. Борислав Борисов оспори данните от проучването. Според проф. Борисов, ако има досега някакъв обективен рейтинг на висшите училища у нас, то той се дава от Националната агенция за оценка и акредитация, тя оценява университетите по 12 критерии. Зам. главния редактор на в. "24 часа" Юри Велев обаче отбеляза, че това не е рейтинг на университетите, а е йерархия на най-предпочитаните висши училища от завършващите средно образование ученици.
Според класацията на българските зрелостници за обучение в чужбина на първя място в ТОП 10 те нареждат Университетът в Хага и Университетът "Еразъм" в Ротердам, събрали 8,9% от гласовете на анкетираните. След тях е Университетът в Кьолн, Университетът по изкуствата в Лондон, Оксфордският университет, Университетите в Париж, Единбург, в Харвард и в Принстън.
Пак според проучването повечето БГ ученици - 83,7%, заявяват, че ще кандидатстват само в български висши училища. Кандидатите и за България, и за чужбина са 12,2%, а само за чужбина - 4,1%. Водещите съображения да се кандидатства в у нас са, че учениците не разполагат с достатъчно средства (45% от тях), и че искат да останат да работят и да учат в страната (43%). Очакванията им за начална заплата след завършване на висшето образование в България е тя да бъде 616,80 евро, а в чужбина - 2317,35 евро.
Пътят на учениците до заветния университ