Това съобщи окръжният прокурор Огнян Дамянов, цитиран от БТА. Той се позова на предварителното становище на вещото лице - д-р Тодор Минчев, извършил днес аутопсията на трупа. Смъртта е настъпила в рамките на 5 до 10 минути и е била неизбежна. От предварителната експертиза не е ясно дали мозъчното сътресение е получено при удара при сбиването или при удара по главата при падането, уточни Дамянов. Според един от свидетелите, момчето е починало, преди да пристигне линейката.
До десет дни предстои да бъдат изследвани проби от мозъка на починалото момче, след което ще бъде готова окончателната съдебно-медицинска експертиза, уточни Дамянов. До момента са разпитани всички близо 20 очевидци на инцидента, станал вчера в двора на училището. Предстоят разпити на директора на училището, на класния ръководител, фелдшера и охранителите. Ще бъде назначена и психологично-психиатрична експертиза на другото момче, участвало в сбиването - Хюсеин Зюхтюев. На базата на тази експертиза ще се установи дали Зюхтюев има психични отклонения, какъв е типът на характера му, както и прагът на раздразнимост.
Родителите на Халил са уведомени за инцидента. Тази сутрин те са пристигнали от Германия, където работят от години. Очаква се разследването по случая да приключи в срок от два месеца.