Вретенаров е привлечен за обвиняем по чл. 203 от Наказателния кодекс за присвояване в особено големи размери - 670 000 лв. от касата на общинската фирма "Трамкар". За такова престъпление законът предвижда от 10 до 30 г. затвор.
Парите са източвани от декември 2005 г. досега. 46-годишният Вретенаров давал пари на съпругите на шефовете на други общински фирми. Така месечно отклонявал по 3000 лв. на всеки един шеф, обясни софийският градски прокурор Николай Кокинов. Парите са записани като комисиони за консултантски услуги. Накрая цялата сума се е деляла между Вретенаров и общинските шефове. Те и съпругите им ще бъдат разпитани до края на седмицата, обясни Кокинов.
Засега не се посочват нито имената, нито броят на общинските шефове в схемата. Тъй като Вретенаров е съдействал с документи и е направил пълни самопризнания, той няма да бъде арестуван. Домът му е обискиран и са иззети документи. Определена му е мярка за неотклонение „парична гаранция” от 5000 лева.
Има улики, че пари от “Трамкар” са отивали към каси на политически партии, стана ясно по-рано от думите на Кокинов пред Нова телевизия. Той не каза на кого Вретенаров е давал парите. На въпрос дали това лице е свързано със СДС, тъй като Вретенаров е член на партията, прокурорът обясни, че не желае да коментира, защото все още нямало категорични доказателства.
По-късно следобед Вретенаров, който бе разпитван близо 2 часа в Софийския градски съд (СГС), не отговори на журналисти дали парите са отишли за покер и в партийни каси. Адвокатът му Димитър Вълчев каза обаче, че това са пълни глупости.
Няма източване на пари, твърди Вълчев. Обвинението, по което се явяваме, е присвояване, обясни защитникът, предаде БГНЕС. На въпрос дали директорът на "Трамкар" е давал на някого парите, които липсват от касата, Вълчев заяви, че Вретенаров е подготвил документи. Сами си отговорете: един човек, който взема пари и оставя документи, дали той желае да ги сложи в своя джоб, подчерта Вълчев.
След разпита на Вретенаров, СГС го отстрани временно от длъжност като директор на общинската фирма, за да не пречи на разследването. Вретенаров заяви пред съда, че с всичките си действия от понеделник досега сътрудничи на разследването и не иска да бъде отстранен. Според прокурор Андрей Андреев престъплението е особено тежко, умишлено и са издавани документи без правно основание. Предстои проверка на версията, която е посочил Вретенаров.
Когато човек има желание, той си приказва, така кметът на София Бойко Борисов коментира за Нова телевизия признанията на директора, цитиран от “Фокус”. Борисов допълни, че признанията станали спонтанно (бел. ред. - Вретенаров признал за злоупотребите в кабинета на столичния кмет пред прокурор). На въпрос дали могат да се намерят пари за заплати за работниците в “Трамкар”, тъй като е общинска фирма, кметът обясни, че се мисли дали да се вземат от резерва.
Пред bTV кметът обяви, че очаква арести на още един или двама ръководители на общински предприятия, съобщи БГНЕС.
Вижте Вретенаров в съда