Това сочи анализ на Центъра за изследване на демокрацията, предаде БГНЕС.
И у нас, и в Русия има три източника на организирана престъпност, които са бивши спортисти, бивши служители на МВР и бивши криминални затворници, каза експертът от центъра Тихомир Безлов, цитиран от БТА. По думите му силовите групировки у нас успяват да спечелят влияние и структури като ВИС и СИК да постигнат национално покритие.
Други източници на организираната престъпност са така наречените олигарси, сред които са бивши стопански и партийни ръководители, както и офицери от Държавна сигурност. Те преразпределят държавните богатства чрез политиците, каза Безлов.
Ядрата на организираните структури били в белия пазар - хората, които са легализирали своя бизнес, но държат позиции и в бизнеса с крадени коли, проституцията и наркотиците. В страната навлизали и мултинационални корпорации.
Най-печелившият отрасъл на организираната престъпност в България е търговията с момичета (вижте линка долу). Българските проститутки заработват в чужбина между 900 млн. и 1,8 милиарда евро годишно. В България се връщат между 180 и 360 милиона, съобщи БГНЕС. Печалбите от търговията с наркотици са средно около 200 млн. евро годишно. Печалбата на престъпните банди от кражба на автомобили е малко над 50 млн. лева. В този пазар участват около 200-300 души. Изследването показва, че в средата на 90-те години всяка трета внесена у нас кола, е открадната. Организацията, която осъществява тази масовост на кражбите на автомобили, е силовото застраховане, посочи Безлов.
Около 200 млн. лв. са инвестирани за купуване на гласове на последните местни избори в България, сочат данни на центъра. Посланикът на Германия в страната ни Михаел Гаер посочи, че последните избори са показали, че силови групировки са слезли в общините.
Безлов отбеляза, че големият проблем у нас е, че олигархическият модел започва да се легализира.
България по никакъв начин не трябва да легализира проституцията, каза вътрешният министър Румен Петков, цитиран от БТА. Той добави, че през тази година кражбите на коли са намалели с 20%, в сравнение с 2006 г. Петков посочи, че благодарение на системата за видеонаблюдение в София, над 130 автомобила, обявени за общодържавно издирване, са били върнати на собствениците им. По отношение на наркотрафика, вътрешният министър отбеляза, че през годината България е участвала в 57 международни полицейски операции за противодействие на наркоразпространението и над 7000 кг наркотици са били задържани на българската граница