Това съобщиха от правителствената информационна служба, предаде БГНЕС. В момента България участва в операцията в Ирак със 155 души. Мандатът на Народното събрание за тяхното участие в операцията е до 31 март 2008 г. Решението за продължаване мисията на българските военнослужещи ще влезе в сила след като Съветът за сигурност на ООН приеме резолюция за удължаване мандата на Многонационалните сили в Ирак. За разлика от нашите управляващи новият полски кабинет реши да изтегли всичките 900 полски военнослужащи от Ирак до лятото на 2008 г.
Днес правителството реши да увеличи българския военен контингент в Кандахар, Афганистан, с 20 военнослужещи. От началото на юли 2007 г. 200 наши военни охраняват пистите и прилежащите към тях инфраструктурни обекти, които са най-вътрешната от зоните за охрана на летището. Освен това България участва в Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ISAF) с механизирани рота и взвод в Кабул в състав до 200 души, медицински екипи, отделение военна полиция и щабни офицери. В ISAF участват около 40 000 военнослужещи от 37 държави.
Днес беше решено също така двама наши щабни офицери да участват във военна операция на ЕС в Република Чад и в Република Централна Африка /РЦА/, която се осъществява с мандат на Съвета за сигурност на ООН. Задачите на военния контингент на ЕС са свързани с осигуряването на защита на цивилното население, бежанските лагери и лагерите за временно разселени лица, осигуряването на разполагането на полицейските сили на ООН и стабилизирането на общата ситуация в региона.
По-късно военният министър Веселин Близнаков подписа договор с компанията „Даймлер" за доставка на 155 броя автомобила Мерцедес Бенц за периода 2008 - 2009 година. Това е третият договор за доставка на автомобили за нашите въоръжени сили, изтъкна Близнаков. Стойността на договорената доставка е 17 млн. евро. Той е придружен с много добра офсетна програма, изтъкна още Близнаков и посочи, че директният офсет е за 4 млн. евро, а индиректният - за 10 млн. евро.