Селището ще е разположено на около 200 декара площ и ще обедини в себе си пет различни по характер селища, каза директорът в Международната академия на архитектурата и вицепрезидент на Международната фондация "Яков Чернихов" Георгий Станишев, цитиран от БТА. Предвижда се селищата да не са само с курортен характер и в част от тях постоянно да живеят хора.
Инвеститор в обекта е "ВВТ-проджектс", каза Станишев. Той обаче не уточни размера на инвестицията. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов каза, че инвестицията едва ли ще стане известна, докато няма конструктивна част на проекта и той да бъде остойностен.
Селището ще бъде съобразено с природните стандарти и специфичните елементи на местността. Предвижда се курортният комплекс да бъде зона, свободна от парникови емисии и автомобили. В него ще бъде запазен съществуващият релеф и растителност и ще бъде осигурена допълнителна енергия за нуждите му, която ще се произвежда от биомаса. Стилът на единичните сгради, разпределени в марки групи, ще е близък до традиционната българска архитектура.
В Националната галерия за чуждестранно изкуство се откри изложбата "Архитектурата на Норман Фостър". На тържествената церемония в присъствието на сър Фостър присъстваха и премиерът Сергей Станишев, министърът на регионалното развитие и благоустройството. До 15 януари посетителите ще могат да разгледат над 30 макета, фотографии, скици и видеоизображения на вече реализирани, изграждащи се или планирани архитектурни проекти на Норман Фостър. Изложбата се организира по инициатива на Международната академия по архитектура, Международната фондация "Яков Чернихов" и с подкрепата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на Министерството на културата.
Вижте снимки от откриването на изложбата