Това стана ясно днес от заместник-кмета Георги Григоров, предаде Дарик.
Той обяви, че е разпоредил пълна проверка на смесената фирма между общината и бизнесмена Георги Гергов и на това как собствеността на общината е паднала от 75% от капитала на “Пълдин туринвест” на 24,98%.
В решението, с което Общинският съвет дава съгласие за апортиране на паркинга пред панаира, терен до хотел “Санкт Петербург” и 14 имота в Стария Пловдив, като санитарен минимум за собствеността на общината са посочени 25%. В резултат на двукратно вдигане на капитала на “Пълдин туринвест” акциите й обаче са паднали под тази определена от съветниците граница.
Капиталът на смесеното дружество с Гергов е вдигнат веднъж на 83 млн. лева (на 5 март) и втори път – на 200 млн. лв. (на 24 април). Това е станало без общо събрание, защото с промени в устава на дружеството от януари Съветът на директорите може да взема подобни решения.
Представителите ни в директорския борд ни казаха, че не знаят за последното увеличение на капитала, заяви Григоров. Заместник-кметът призна, че общината е “на тъмно” за оценките на апортираните от нея имоти в “Пълдин туринвест” и посочи, че не разполага дори със съдебното решение от 24 април за вдигане на капитала на 200 млн. Пълната проверка ще уточни начина на оценяване на апортните имоти, допълни Григоров.
Няма никакъв юридически вариант общината да изтегли имотите си, единственото, което може да направи, е да продаде акциите си, отговори зам.-кметът на въпрос как може да излезе от “Пълдин туринвест”. За бъдещите си ходове градската управа ще мисли след финала на проверката, която трябва да приключи до средата на януари.
Пред журналисти представителят на общината в борда на “Пълдин туринвест“ Красимир Обретенов каза, че не може да се говори за занижени оценки на общинските имоти. Той подчерта, че оценките са направени от независим оценител.