Това съобщиха от издателство "Егмонт България", предаде БГНЕС. До момента всичките шест романа за Хари Потър са издадени у нас в рекордния тираж от 355 000 бройки.
Седмата книга е отпечатана в Германия върху 656 страници от специална екохартия, съдържаща материали от дървесина от гори, стопанисвани по екостандарти, от рециклирана хартия и екологични пълнители в съотношение 50:30:20. С отпечатването на българските 40 000 екземпляра върху такава хартия са спасени близо 500 здрави дървета, посочиха от издателството.
Цената на "Хари Потър и даровете на смъртта" е 29.90 лв. "Егмонт" ще дари 500 бройки за читалища и училищни библиотеки, а два екземпляра ще бъдат отпечатани на брайлово писмо за училищата за деца със затруднено зрение в България.
Десетки хиляди деца и възрастни очакват да прочетат завладяващия разказ за финалната решителна битка на Хари срещу виновника за смъртта на родителите му - Лорд Волдемор. Изправяйки се в тази битка, Хари Потър ще научи и колко струват приятелството, саможертвата, страданието и любовта.
В седмата книга Хари вече е на 17 години и трябва да извърви мъчителния път на превръщането си от момче в мъж и после в герой. Той ще открие отговорите на много въпроси, ще разгадае дълбоко погребани тайни на миналото и ще разбере, че Смъртта е повече състояние на духа, отколкото физически завършек на Живота.
Книгите от поредицата "Хари Потър" са преведени на 65 езика, включително хинди, бенгалски, африкаанс и виетнамски. Първата част дори вече е преведена на латински и старогръцки