По този въпрос попитайте Йордан Василев, заяви директорът на "Трамкар" Христоско Вретенаров пред bTV, цитиран от БГНЕС. (бел. ред. - Вретенаров не е в ареста, защото съдействал с документи на прокуратурата и е направил пълни самопризнания)
Според него скандалът с "Трамкар" е за да се спре приватизацията на дружеството.
Йордан и Симона Василеви са съсобственици във фирма “Флоор Оптимус”, която се занимава с търговско посредничество с разнообразни стоки, показва справка на "Фокус". Самият Василев обаче уточни, че двамата отдавна вече не са съсобственици и той сам управлява дружеството. "Виртуален офис" ЕООД е 100% собственост на Кирил Попов и там не фигурират имената на Йордан и Симона Василеви. Оказа се, че Попов е роднина на Симона Василева. Адвокат Мирослав Димитров от същата фирма заяви, че на "Виртуален офис" от "Трамкар" са преведени 13 500 лева за извършени услуги и срещу тях има издадени фактури. (вижте повече в линка долу)
Отстраненият временно от поста си Ветренаров съобщи, че "Столичeн електротранспорт" дължи на "Трамкар" 236 000 лева. От там могат да се вземат парите за заплати на хората в "Трамкар", каза още Вретенаров. Заплати във фирмата не са давани от 3 месеца.
Той сподели, че има дългове от 35 000 лв., но няма спестявания. На въпрос дали е плакал пред Василев да му даде заем от 10 000 лв., Вретенаров каза, че за последен път е плакал преди 11 години, когато е починала майка му. (бел. ред. - В изявление за пресата днес Василев казва, че Вретенаров му поискал 10 000 лв., защото го заплашвали. Василев взел парите касата на "Столичен електротранспорт" и му ги дал срещу бележка)
Вретенаров каза още пред bTV, че нямал проблем с хазарта, но не си спомня кога за последен път е играл. Хазартът обаче нямал отношение към “Трамкар” и “Електротранспорт”.
Вретенаров попита шефа на транспортната комисия към Столичната община Радослав Тошев защо не се възлагат ремонтни поръчки на “Трамкар” и уточни, че от 15 юли заводът няма подписан договор със “Столичен електротранспорт”.
Радослав Тошев да разкаже и за Ангел Далин от Костенец, призова отстраненият временно шеф, но не даде повече пояснения.
Самият Тошев заяви, че Вретенаров е гузен и е извършил криминално деяние, но не може да каже къде са отивали въпросните пари. Той допълни, че ще бъде спряна приватизацията на "Трамкар", защото в момента желаещите да купят дружеството трябва да внесат депозитите.
Малко по-късно Йордан Василев категорично отрече пари да са постъпвали във "виртуален офис", както и че “Столичен електротранспорт” дължи пари на “Трамкар”. Вретенаров ни дължи 250 000 лв. от продукция, която не е издал, контрира Василев, цитиран от "Фокус". Той ще дава обяснения в прокуратурата.
В четвъртък Вретенаров се яви на работа в "Трамкар", въпреки че е временно отстранен, съобщи "Фокус". Пред журналисти той заяви, че адвокатът му казал, че щом има подадена жалба срещу определението на съда за отстраняването от длъжност, е длъжен да се яви на работа. На въпрос защо служителите на общинското дружество не получават заплати от няколко месеца, Вретенаров посочи, че основната причина е намаленото производство на “Трамкар”. Вижте Вретенаров в съда