Вестник „Комерсант” разполага с текста на доклада, съобщи ГазетаРу, цитирана от БГНЕС. В доклада са изложени редица версии за политическото бъдеще на Русия. Най-скандалната от тях е предположението, че президентът Владимир Путин ще бъде убит на 7 януари 2008 г. в Москва на излизане от храма „Христос Спасител” (Русия празнува Коледа на 7 януари - бел. ред.). Авторът на прогнозата – Андрю Качинс, бивш ръководител на фондацията „Карнеги” в Москва, смята, че убийците на Путин няма да бъдат открити, а в Русия веднага ще настъпи хаос. В резултат ще настъпи крах на борсите, ще започнат масови стачки и демонстрации, които ще доведат до обявяването на извънредно положение в страната на 20 януари 2008 г. Според Качинс, ако се сбъдне прогнозата му, президент ще стане настоящият ръководител на руските железници Владимир Якунин. Благополучното разрешаване на положението в Русия ще настъпи през 2016 г., когато с помощта и с парите на освободения бивш ръководител на ЮКОС Михаил Ходорковски президент ще стане един от лидерите на Съюза на десните сили Борис Немцов, смята Качинс.
Това е втора прогноза за убийство на руския президент в рамките на 2 месеца. Преди пътуването на Путин в Иран също се пуснаха слухове, че се готви покушение срещу него.
Самият Качинс изрази междувременно възмущението си от изопачаването от медиите на доклада му за развитието на Русия. „Това е съвършено безотговорно изопачаване на много сериозните усилия на най-добрите специалисти от САЩ и други страни, които активно размишляват за бъдещето на Русия. Безотговорността се състои в това, че вестникът е представил като прогноза хипотетичен сценарий, който аз съм написал, за да илюстрирам опасността, когато прекалено много в политическия живот в Русия зависи от един човек“, заяви пред журналисти Качинс, цитиран от Интерфакс.
Toва ли е врагът на Путин?