Това каза пред “Фокус” Алекси Кесяков, секретар на Държавната обществена консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата към Министерски съвет и бивш шеф на КАТ.
“Лошото е, че при катастрофи страда здравата част от населението - жизнеспособни и работоспособни хора, много от тях млади”, посочи Кесяков. “Когато стане тежка катастрофа, всички се юрват да помагат - доктори, адвокати, а когато някой просто нарушава правилата за движение - ни дреме на шапката... Иска ми се тази естествена реакция, когато човек иска да помага, да се премести малко по-напред във времето. Този, който нарушава, е обречен, защото в един момент ще направи белята”, смята Кесяков. Според него психолози трябва да работят с пострадалите от катастрофи.
“Загиналите са си загинали, но околните получават психически травми и с тях трябва да се работи. Ние отчитаме повече статистиката на загинали и пострадали, но се надявам в бъдеще да се създадат такива специализирани институции, които да се занимават не само с последствията, но и с причините за катастрофите”, заяви Алекси Кесяков. Той обясни, че в Европа усилено се работи за създаване на автомобил, който да пази не само човека вътре, но и пешеходеца отвън.
Вижте снимки на някои тежки случаи