Народните представители приеха, че хазартните дейности от тото и лото, залагане върху резултати от спортни състезания и случайни събития ще продължат да се облагат с данък върху хазартната дейност, който е окончателен, а ставката на данъка се запазва в размер на 10 на сто.
Депутатите с голямо мнозинство отхвърлиха и предложението на правителството за промяна на данъчната основа и реда за внасяне на данъка върху хазарта, а именно облагането на хазарта да става след изплащане на печалбите.
Организаторите на хазартни игри да плащат данък от 15% върху залозите, а не както е сега от 10%, призова от парламентарната трибуна лидерът на ДСБ Иван Костов. За организацията на този вид хазартни игри текущите разходи са изключително ниски и може да се каже, че приходите са почти равни на залозите, аргументира се той. Истината е, че няма никакви ползи за държавата, защото от хазарта не постъпват никакви пари в държавния бюджет, каза Костов и добави, че хазартът е начин за изпиране на пари от организираната престъпност. По думите му законодателят не бива да насърчава бизнес печалби от човешките слабости, въпреки че в икономическата теория това е оправдано. Парламентът не прие предложението му.
Данъкът върху дивидентите ще бъде намален от 7% на 5% от догодина, решиха още депутатите при гласуването на второ четене на промените в закона по предложение на МС. Депутатът Мартин Димитров (ОДС)предложи този вид данъчно облагане да отпадне, за да се осигурят допълнителни стимули за развитие на българската икономика. Предложението му отпадна.