Пред Агенция “Фокус” общинският съветник от ВМРО Илия Станков разказа, че след пристигането на екипа на турската телевизия „ТВ Уай”, председателят на Общинския съвет Ерхан Саатчъ е дал няколко минути почивка. През почивката журналистите са започнали да разговарят на турски с осмината общински съветници на ДПС, които също са им отговаряли на турски език. „Това се случи в залата на Общинския съвет, на официално заседание. Това е нарушение на Конституцията и двамата общински съветници от ВМРО поканихме тримата общински съветници от БСП и заедно напуснахме заседанието”, каза още Илия Станков.
На вчерашното заседание на Общинския съвет са се обсъждали изменения на бюджета в края на годината и други важни теми. „За нас обаче е недопустимо да се говори на турски език на сесия на общински съвет в залата на общински съвет. Има ред и правила на провеждане на сесиите и език, на който трябва да се говори. Всички медии са добре дошли, но не по начина, по който това стана. Трябваше да има преводач, въпросите да се задават на турски, да се превеждат на български, отговорите да бъдат на български и да се превеждат на турски”, каза Илия Станков.
Междувременно Саатчъ заяви, че интервюто с турската телевизия се е провело в почивката, а не по време на сесията на Общинския съвет. Имало е и превод на български език, направен от общинския съветник от ДПС Дора Пъпанова. Турският журналист е поискал да разговаря с всички групи в Общинския съвет. Най-голямата група е на ДПС – осем общински съветници, след това – на БСП – трима и на ВМРО – двама. Затова разговорът е започнал със съветниците от ДПС и после турският журналист е поискал да разговаря и с другите групи. Те обаче вече са си тръгнали, разказа Саатчъ.
Общинският съветник от БСП Мария Семерджиева заяви, че вчерашното посещение на турската телевизия на редовната сесия на Общинския съвет в Батак за тях е било неочаквано. Ние не бяхме подготвени. Не можехме да се явим на такова интервю, каза Семерджиева, която напусна залата на съвета заедно с другите две общински съветнички от БСП - Елена Джуркова и Мария Климентова и двамата общински съветници от ВМРО.
Вижте снимки за историата на Батак