Това включва „Пътният лист от Бали“, приет след изтощителен нощен маратон на международната конференция на ООН за климата на индонезийския остров Бали. Споразумението гласи, че процесът на преговори, който трябва да определи продължението на протокола от Киото, трябва да започне възможно не по-късно от април 2008 г., тъй като първата фаза на процеса от Кито изтича през 2012 г. В текста не се споменават цифри за количествата на изхвърляни в атмосферата замърсители и за необходимостта те да бъдат намалени - по настояване на САЩ.
Европейският съюз искаше индустриализираните държави да поемат ангажимент да намалят до 2020 г. емисиите си на парникови газове с 25 до 40% в сравнение с нивата им от 1990 г. САЩ - единствената развита страна, която не е ратифицирала Протокола от Киото, се обяви против поставянето на задължителни цели. Късно в петък Вашингтон и Брюксел постигнаха компромис изискването да не бъде включено в преамбюла към споразумението.
За съжаление Индия и Китай (в първата петорка по вредни газови емисии в света) блокираха в последния момент подписването на договора, предаде ДПА, цитирана от БТА и BgNewsroom. Делхи и Пекин изразиха възражения за начина, по който е предвидено развиващите се страни да намалят емисиите си на парникови газове. Индия поиска всяка държава да си постави цели сама, за да не бъдат наложени ограничения на икономиката й. Китай призова за нови консултации.
В срещата на остров Бали участваха представители на 180 държави. Според експерти "глобалното затопляне може да доведе до световна гражданска война“, като засили скритото напрежение между народите на различните страни.