За това предупредиха от Националната агенция по приходите на семинар в Банско, съобщи БТА. До миналата година налог се декларираше до 15 април и се плащаше до месец след това - 15 май.
За доходите, декларирани до 10 февруари догодина, ще се плаща с 5-процентна отстъпка, казаха още от Националната агенция по приходите. Отстъпка ще ползват до 30 април и тези, които подадат декларация по електронен път. Дори да не внесете целия данък, а само част от него, пак ще ползвате отстъпка върху внесената сума. За пращане на декларацията по интернет обаче трябва да притежавате електронен подпис, припомниха от НАП.
За доходите за 2007 г. за последен път може да направите дарение на хора с физически увреждания и данъчните да ви го приспаднат от дължимото. Това обаче може да стане, само ако сумата е до 5 процента от общата данъчна основа.
За доходите през 2008 година облекчението най-вероятно ще отпадне, тъй като депутатите обсъждат дарения да могат да се извършват с отстъпка само към юридически лица.
Новата декларация ще бъде значително по-тънка. Вместо досегашните 20 страници ще попълваме само 8, тъй като приложенията ще са отделно.
Лицата, които имат доходи от чужбина, ще подават друг вид декларация.
Не са задължени да подават годишна данъчна декларация лицата, които получават доходи само от трудови правоотношения.