Това предлагат от БДЖ като крайна мярка срещу нередовните пътници. Заграждения вече има на Централна гара-София, където се проверяват билетите на пътниците за крайградските влакове. БДЖ очаква подкрепа от местните общински и областни власти за разрешаване на проблема с гратисчиите.
Поне 10 млн. лв. годишно губят държавните железници от гратисчии, показват анализи. Ако тези средства идваха като приходи, то възможностите за инвестиране в подобряването на състоянието във вагоните щяха да бъдат много по-големи, изчислили от компанията.
Едни от най-проблемните влакове са по направлението София – Дупница и обратно.
Напливът от гратисчии в участъка между Перник и София не стихва, станало ясно при проверките, направени в петък вечерта и в събота сутринта в тези два влака.
43 пътници се пробвали да минат без билет в петък. От тях 28 си платили след качването си във влака, а останалите 15 били свалени, тъй като са отказали да си купят билет.
В събота сутринта пък нередовните били 48. Едва 8 от тях са купили билет в самия влак, а останалите 40 слезнали. Само от спирка 'Метал" се качили 37 нередовни.