За това предупреди министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски по време на Четвъртия национален пациентски онкологичен форум, организиран от Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания.
Гайдарски призова онкоболните да не се доверяват и на водещи български специалисти, защото, когато рекламират даден медикамент, те са водени и от финансови интереси, съобщи Дарик.
Министърът каза още, че най-вече това се отнася за иновативни лекарствени препарати, които не са изпитани добре и след пет години не се знае какво въздействие ще окажат върху организма. Последствията от всичко това падат върху Министерството на здравеопазването – губи държавата, губят и пациентите, каза професор Гайдарски.
Той бе категоричен, че България има най-широката лекарствена листа за лечение на онкоболните, в която влизат 130 вида медикаменти, а за сравнение в Полша са само 30. С 30 млн. лв. повече пари за лечението на онкоболните са отделени за 2008 година, съобщи Гайдарски. По думите му, така сумата нараства на 120 млн. лв. спрямо 90 млн. лв. за изтичащата година.
Здравният министър припомни, че 25 млн. лв. от излишъка министерството разпределя за нова медицинска апаратура и лекарства на всички болници в страната. Той обаче се закани, че догодина такава субсидия няма да получат лечебните заведения, които са натрупали дългове.