В интервю за всекидневника „Стандард“ той заявява: Някои смятат, че Турция трябва да има перспектива за присъединяване, други, сред които Австрия, са на мнение, че се иска прекалено много от ЕС. ЕС не е узрял за Турция и Турция не е узряла за Евросъюза, добавя той, като подчертава, че има прекалено много илюзии относно европейските перспективи на Турция. Истината е, че никой не вярва, че преговорите (за членство) може да приключат през следващите десет години, отбелязва Гузенбауер и потвърждава, че Австрия отдава предпочитание на споразумение за сътрудничество и привилегировано партньорство, а не на пълноправно членство.
Позицията на Австрия по този въпрос е сходна с тази на Германия и Франция. Френският президент Никола Саркози убеди в петък министрите на външните работи на 27-те членки на ЕС преговорите с Турция вече да се наричат „междуправителствени конференции“, а не „конференции за присъединяване“, с което предизвика сериозното недоволство на Анкара.
Турция ще продължи усилията си да се присъедини към Европейския съюз, заяви премиерът Реджеп Ердоган след като европейските ръководители приеха текст, който не потвърждава категорично перспективата за пълноправно членство на Анкара. Не съм разтревожен за присъединителния процес, каза Ердоган в послание по телевизията след срещата на върха 27-те в Брюксел, съобщи БГНЕС. "Думата „присъединяване“ изчезна от текста, но остана „преговори“. А каква е целта на преговорите, запита Ердоган. И сам отговори "присъединяване".
Oт Анкара пък припомниха, че много от 27-те подкрепят кандидатурата на страната и ги призова да заемат твърда позиция срещу опитите за подкопаване на присъединителния процес.
Преговорите между Турция и Евросъюза започнаха през октомври 2005 г. Оттогава Турция успя успешно да приключи една от 35-те тематични преговорни глави. Осем са замразени заради отношението на Турция към Кипър.