Този текст е записан в проект за изменение на Закона за здравното осигуряване. Това каза Катя Кашъмова, началник отдел “Осигурителна методология” в НАП на семинар в Банско, предаде БГНЕС.
Целта е хората, които не са живeли в България и не са ползвали здравни грижи по никакъв начин, да не бъдат натоварвани с плащане на здравни вноски за услуга, която не са ползвали.
За хората, които от следващата година ще работят в Европейския съюз, няма да е нужно предварително да предупреждават в НАП, да не им се начисляват ежемесечно здравни вноски. След завръщането си у нас те ще трябва да представят документ, че са плащали вноските си в чужбина.
Българските граждани, командировани в ЕС, няма да плащат вноските си там. Tе трябва да получат формуляр от НАП, който да доказва, че плащат в България, добавя News.bg.
"От 1 януари НАП ще издава формуляр, че едно лице е командировано в страна членка на ЕС за период не повече от 12 месеца с цел да бъде ясно на кое осигурително законодателство е подчинено", обясни Кашъмова. Така например, ако български гражданин отиде да работи в Германия в местна фирма, той ще бъде подчинен на немското законодателство. Ако обаче бъде изпратен да работи в клон на българска фирма, той ще бъде подвластен на българското законодателство.
Българите, които ще прекарат над 183 дни в страна извън ЕС, трябва да подадат декларация предварително, тъй като платените вноски в страна извън евросъюза, не предполага освобождаване от здравни вноски у нас.